Activiteiten in poëzie

Y-POETRY
internationaal project onder scholieren over het leven in een grote Europese stad

Voor Y-Poetry, de internationale tak van School der Poezie, verzorgen wij lessen in Berlijn, Londen, Antwerpen en Amsterdam. Scholieren halverwege hun middelbare schooltijd dichten over wonen en leven in een grote stad.

Eerst lezen de scholieren ter inspiratie gedichten van dichters uit de vier deelnemende landen die schrijven over het grote stadsleven.  Vervolgens gaan ze aan de hand van beproefde opdrachten en werkwijzen van de School der Poezie zelf aan de slag om in korte tijd gedichten te schrijven die ons  een inkijk geven in hun doen en laten in en hun kijk op hun stad.

Overal worden in een centraal gelegen theater voorrondes gehouden. Tijdens een wervelende show maakt een jury uit, wie van hen naar de finale in Amsterdam  worden afgevaardigd.

Die grote finale is al een paar keer in het Theater van het Woord in de hoofdbibliotheek bij het Centraal Station in Amsterdam georganiseerd. In totaal doen er rond de 35 scholieren mee.  De deelnemers verblijven vier dagen in Amsterdam, waarin uitwisseling, samen optreden en een cultureel programma centraal staan.

In 2010 was de finale in bibliotheek Permeke in Antwerpen, vanwege het 50-jarig jubileum van de deelnemende school Lyceum Linkeroever.
Siinds 2012  Y-Poetry mede gesteund door de Europese Unie.

finale Y Poetry apri l2010, Bibliotheek Permeke Antwerpen, in aanwezigheid van Prinses Astrid, inmiddels koningin