Kick verhuist met zijn familie naar de stad. Een nieuwe buurt, nieuwe vrienden, een nieuwe school. Vreemd genoeg wordt Kick op straat herkend door mensen die hij zelf nog nooit gezien heeft. Ze roepen hem, schelden hem uit of spreken hem bestraffend toe. Kick ligt er niet wakker van. Toeval, denkt hij. Tot de politie voor de deur staat. Kick wordt beschuldigd van herrie schoppen, vandalisme, agressie….
Jacques over ‘Neil en ik’ voor jeugdliteratuurwebsite, maart 2013:
‘Neil en ik’ gaat over twee jongens die vreemden voor elkaar zijn maar toch door het lot met elkaar verbonden raken. Er komt een moment dat ze niet om elkaar heen kunnen.
Het is ook een verhaal over de vreemde wendingen die de werkelijkheid in ons leven kan veroorzaken. Alsof er een spelletje met je gespeeld wordt waar je helemaal niets tegen kunt doen. Je wordt van vandalisme beschuldigd en je weet zelf dat je er niets mee te maken hebt. En dan maar hopen dat anderen je geloven, en zeker degenen die belangrijk voor je zijn, zoals je ouders en je beste vrienden. Dit overkomt Kick, de ik-persoon in het boek, na een verhuizing.
Er blijkt iemand op de wereld rond te lopen die erg op hem lijkt. Eerst oefent die persoon invloed op zijn leven uit zonder dat hij hem kent. Maar op een dag is het moment toch daar: ze staan tegenover elkaar, Kick en Neil. En vanaf dat moment komen ze ook niet meer los van elkaar.
Dan komen de grote vragen op, zoals: hoe uniek zijn we eigenlijk? Wie zijn we ‘zelf’? Wat is dat, het ‘zelf’, bestaat dat eigenlijk wel? Hoe en in welke mate onderscheiden we ons van anderen?
In ‘Neil en ik’ is de vraag tot het eind: kunnen de twee jongens hun verbondenheid uitbuiten en zijn ze in staat een bijzondere vriendschap te ontwikkelen? Of zullen ze elkaar in de weg blijven zitten en belemmeren?
Zonder dat het woord valt, gaat het in ‘Neil en ik’ misschien wel over eenzaamheid, maar dan wel over de eenzaamheid van ons allemaal. Een onontkoombare eenzaamheid, die erg kan zijn maar misschien ook wel helemaal niet. Het hangt er maar vanaf hoe je ermee omspringt.
Waar ‘Neil en ik’ echt over gaat, kun je door het verhaal heen voelen, en als je gaat lezen kun je het beste maar het verhaal in je laten kruipen.