Mei 2011: verschijning van ‘Het jaar van de onthullingen’
Het tweede boek over Astrid!!
“Het jaar van de onthullingen” is het tweede boek van het tweeluik over Astrid, op weg naar haar eindexamen.
Ze wil meer te weten komen over haar biologische vader die ze sinds haar zesde niet meer heeft gezien, ook al is hij in dezelfde streek blijven wonen. Wat bezorgt hem bij veel mensen zijn slechte naam? Haar moeder haat hem, zoveel is duidelijk. Zou hij haar opnieuw willen leren kennen, na meer dan tien jaar? Wil zij zelf eigenlijk degene die hij nu is, wel leren kennen?
Nog voor ze een antwoord op die vragen krijgt, ontdekt ze verrassende en confronterende waarheden over zijn leven, en dat van haar moeder. Intussen werkt ze aan haar eindexamen, en aan haar toekomst als toneelspeelster. Haar verhouding met haar Engelse vriend John, rots in de branding, komt onder druk te staan door de afstand en het gebrek aan tijd. Is hij haar grote liefde, of zijn er anderen? Wil ze met hem verder, en zo ja, welke gevolgen heeft dat? Vol overgave probeert Astrid alle mensen om wie ze niet heen kan en om wie ze niet heen wil, allereerst haar verdwenen vader, een plek in haar leven te geven.
In het eerste boek, “Het jaar van de veranderingen” zet haar stiefvader Theo haar hele leven op zijn kop. Astrid ziet geen andere uitweg dan te breken met haar familie. Wat betekent dat? Hoe definitief is de breuk met haar moeder? Ook in ”Het jaar van de onthullingen’ is Astrid nog niet van stiefvader Theo af.
Niets is zeker, Astrid wordt van alle kanten geconfronteerd met grote vragen, en ze komt voor ingrijpende beslissingen te staan.
***
In november 2009 kwam ‘Het jaar van de veranderingen’ uit, het eerste boek van een tweeluik over Astrid.
Met dit boek gaat het heel goed. In september 2010 was het boek toe aan een nieuwe druk.
‘Het jaar van de veranderingen’ :
Astrid is bijna zestien, als Theo, de nieuwe vriend van haar moeder, en zijn zoon Jim bij hen intrekken. Het zijn mensen met wie ze niets gemeen heeft.
Weg is de veilige haven met haar moeder en haar zusje Amber, ze weet niet wat ze van de onberekenbare en opdringerige Theo kan verwachten. Astrid trekt zich op aan Ruben, toonbeeld van zelfvertrouwen én haar tegenspeler in een toneelvoorstelling. Maar zelfs hij zorgt voor de nodige verwarring.
Ook haar mysterieuze vader laat haar niet los. In ‘het jaar van de veranderingen’ krijgt een meisje van zestien te maken met ontwikkelingen in haar leven waar ze niet om gevraagd heeft.
Met vallen en opstaan vindt ze haar weg naar vrijheid en onafhankelijkheid. Haar eigen wil wint. Herkenbaar voor iedereen die met grote veranderingen in familieomstandigheden te maken heeft en met verwarrende situaties op het vlak van de liefde.
‘Het jaar van de veranderingen’ en ‘Het jaar van de onthullingen ‘ zijn verschenen in de serie ‘girls only’.
Jacques Brooijmans over ‘girls only’:Ik heb eerder vanuit het perspectief van meisjes geschreven. In ‘Tweesprong’ speelt Irene een grote rol, in ‘De vijfde jongen’ Benazir. Maar niet eerder was in een boek van mij de hoofdpersoon om wie alles draait een meisje. Kan een mannelijke schrijver kijken via de ogen van een meisje, luisteren via haar oren?Ik heb een moeder, ik heb twee zussen, méér dan drie heel goede vriendinnen, en vrouwen met wie ik intensief samenwerk. Nichtjes en dochters van vriendinnen, ik praat met de meisjes op de scholen waar ik kom. Van hen allemaal leer ik elke dag veel over vrouwen en meisjes. Een acteur doet of hij een ander is, een schrijver moet zich in iedereen kunnen verplaatsen. Man, vrouw, hetero, homo, arts, vakkenvuller. Soms vraagt een verhaal om een meisje als hoofdpersoon. In ‘het jaar van de veranderingen’ is dat het geval. Maar zoals elke keer zit ook in dit boek veel van mezelf.
Ook ik heb gevochten voor mijn onafhankelijkheid en vrijheid en doe dat nog elke dag.
Het jaar van de veranderingen
Dit is het eerste boek van een tweeluik over Astrid.
Ook al zijn ‘Het jaar van de veranderingen’ en ‘Het jaar van de onthullingen’ verschenen in de reeks ‘girls only’ en is het hoofdpersoon een meisje, het zijn absoluut jeugdromans voor iedereen. Er komen ook genoeg mannelijke personages in deze boeken voor. Vandaar dat op de boekenlegger die over deze boeken gaat gespeeld wordt met dit logo: (not for) girls only.