Activiteiten in theater

Nieuwe workshop Poetry & Performance.

In het najaar van 2009 heb ik een nieuwe workshop ontwikkeld, poetry & performance. In deze workshop zijn gedichten de inspiratiebron voor allerlei vormen van theatrale verwerking. Zang en muziek kunnen een rol spelen, dialoog, declamatie, non-verbale uitbeelding( mime), noem maar op. Het gaat veel verder dan het voordragen van gedichten.

In de opzet behandel ik eerst bestaande gedichten die zich lenen voor theatrale verwerking. Vaak gedichten die goed uit te beelden zijn met behulp van het idee voorzanger-koor, waarbij de groep het koor vormt en ikzelf in eerste instantie de voorzanger ben. Daarna kunnen de deelnemers in groepjes van bv. 5 mensen zelf een gedicht uitkiezen en daarbij een theatrale verwerking bedenken. Die laten ze aan alle anderen zien. De volgende stap is dat elke groep de performance van een van de andere groepen overneemt. De opdracht luidt dan: maak een totaal andere uitvoering dan de oorspronkelijke groep heeft gedaan. Het gedicht van inspiratie blijft hetzelfde. Doel is de fantasie op allerlei manieren te prikkelen (en binnen deze opzet lukt dat zeker, bleek al snel -alle benodigde ingredienten zijn aanwezig).

In de laatste ronde van deze werkwijze maakt elke groep zelf een tekst aan de hand van een gekozen gedicht, waar ze het basisidee aan ontlenen. Bijvoorbeeld, het maken van een dialoog in dichtvorm. Na de opvoering neemt een andere groep het weer over, en die geeft er dan weer een eigen invulling aan. Op het Koorenhuis, centrum voor kunst en cultuur in Den Haag,  heb ik de workshop al een aantal keren kunnen geven, als CKV-activiteit voor middelbare scholieren. met veel succes (en plezier). Er staan al weer meer uitvoeringen op het programma.