En toen kwam Timothy

Juni-juli 2020: recente recensies van En toen kwam Timothy
Citaten:

Ineke van Nispen: Ineke tipt, ook volledig te lezen op de Libris-site:
“En dan komt Timothy” is een mooi verhaal over de onzekerheden van een puber. De dingen waar de sympathieke Jordi tegen aanloopt zijn erg herkenbaar en dat geldt ook voor de schoolse roddels en achterklap. De korte hoofdstukken maken het verhaal voor jongeren prettig leesbaar. Vanaf 14 jaar.

Chicklit:
En toen kwam Timothy van Jacques Brooijmans is zeker een leuk coming-of-ageverhaal. (…) Het hoofdpersonage Jordi is (…) een uitstekend neergezet karakter. Ook de fijne schrijfstijl van Jacques Brooijmans kan als een pluspunt worden genoemd.

Exemplaar van En toen kwam Timothy in het huis vol boeken van Joan Petit in het Begijnhof van Gent

de Leesfabriek:
(…) een prima verhaal (…) voor young adults over vriendschappen, (on)rechtvaardigheid, je seksuele geaardheid en het nemen van beslissingen.

Lezerstippenlezers:
En toen kwam Timothy is een bijzonder goed geschreven boek dat de wereld van jongeren breder voorstelt dan een plaats waar alleen maar ruimte is voor smartphones en playgames. Gelukkig zijn er ook nog jongeren die ernstig over het leven nadenken, die een lange neus maken tegen Pesters, en die vriendschap en liefde nog dingen vinden waar je op een menselijke manier mee omgaat!

De leestafel:
(…) een apart verhaal, waarin seksueel ontwaken, vertrouwen, op zoek naar eigen identiteit en vriendschap de hoofdonderwerpen zijn. (…)
Jordi ondergaat allerlei gevoelens (in zijn seksuele zoektocht) die voor hem verwarrend zijn, al die gemoedsbewegingen zijn begrijpelijk en goed beschreven (…)

oktober 2019: recensie En toen kwam Timothy van de Nederlandse bibliotheekdienst Biblion/NBD

Jordi (14, ik-persoon) schrijft een liedje en wordt hiermee winnaar van de talentenshow op school. Als hij op studiereis naar Londen gaat met zijn oom en gitaarleraar, laat hij daar zijn liedje horen. Thuis wordt hij afgeleid door leeftijdgenoot Timothy, die tijdelijk door Jordi’s ouders in huis wordt genomen. Dan is er sprake van plagiaat en komt Jordi’s liedje onder een andere naam in de hitlijsten. Hoe is dat gebeurd en wie kan hij vertrouwen? Het verhaal wordt verteld in 82 korte afgeronde hoofdstukken, wat erg prettig leest. In een rap tempo volgen veel gebeurtenissen elkaar op. Veel actuele nieuwszaken worden besproken, zoals een horrorclown en een neerstortend vliegtuig. Ook is er veel ruimte voor het belang van de kunsten (muziek, schilderkunst). Jordi twijfelt of hij op jongens of meisjes valt. Hij denkt veel na over het leven, over wat hij wil en wat hem gelukkig maakt. Zelfstandig te lezen vervolg op ‘Jordi’*. Mooi psychologisch verhaal waarin jongeren vanaf ca. 13 jaar zich zeker zullen herkennen. *2013-02-0453 (2013/33)
Recensent: Lineke Mariman  

september 2019: Het nieuwe boek van Jacques Brooijmans

omslag En toen kwam Timothy
cover En toen kwam Timothy

EN TOEN KWAM TIMOTHY is er!

Het tweede boek over Jordi, En toen kwam Timothy,  is begin september 2019 uitgekomen.  Het maakt deel uit van een trilogie over Jordi  en is los van de andere boeken te lezen.
Jordi loopt als talentvolle muzikant vast na een vliegende start. De hoge verwachtingen en optredens vallen verkeerd bij hem.
Zijn ouders nemen de zwaar door het leven getroffen Timothy in huis, die vrijwel even oud is als de veertienjarige Jordi. Door Timothy verheldert zijn blik op wat er werkelijk toe doet. Met zijn vriend Brent erbij ontstaat er een bijzondere vriendschap tussen de drie jongens. Niet zonder pijnlijke gevolgen.
De wereld om hem heen betovert hem de ene keer en beangstigt hem de andere keer. Intussen laat de muziek hem niet los vanwege een vervelende plagiaataffaire.  Het kost Jordi moeite om zich aan de wereld te presenteren zoals hij werkelijk is.

Op dit moment werk ik hard aan het derde boek, over Jordi aan het eind van zijn middelbare schooltijd.  Het proces van schrijven en schrappen is in volle gang.
*
Het eerste boek over Jordi kwam in 2013 uit. De titel eenvoudigweg: Jordi.
Op dit moment werk ik aan een trilogie over Jordi. Ik volg hem door zijn middelbare schooltijd heen maar elk boek is apart te lezen.

Korte inhoud van Jordi, het eerste boek over Jordi.
Niemand weet dat Jordi liedjes en teksten schrijft, behalve zijn oom Bram en uiteindelijk ook zijn gitaarleraar Demian. Voorlopig vindt Jordi dat meer dan genoeg. Het is de bedoeling dat hij voor het eerst gaat optreden op het lustrumfeest van zijn school en daar voor een verrassing gaat zorgen.
Ook klasgenoten van Jordi oefenen voor het feest. Vier meisjes bereiden een dansnummer voor en twee jongens werken aan een trucjesact met een voetbal. Allemaal willen ze beroemd worden, de een nog meer dan de ander.
Dat geldt niet voor Brent, een jongen met wie Jordi steeds meer optrekt. Naarmate het lustrumfeest dichterbij komt, stijgt de spanning op school. En dan, als het bijna zover is, lijkt uitgerekend de ontspannen Brent achter een daad te zitten die iedereen met stomheid slaat.

Een verhaal  vol verwachtingen,  jaloezie, onzekerheid en plezier in het maken van muziek. 
Vanaf 12 jaar.

‘Onze conrector komt het lokaal binnen en zegt: ”Mag ik de aandacht van iedereen?’ Ze klinkt heel kalm, maar wel zo dat je direct je mond houdt. 
‘Op last van de politie moeten wij het gebouw onmiddellijk ontruimen’, zegt ze. ‘Vanaf hier is de hoofduitgang het makkelijkst te bereiken. Buiten leiden agenten jullie naar verzamelplekken. Laat alle spullen hier. Rustig en gedisciplineerd, dan komt alles goed.’ 

Of: hoe de actualiteit het verhaal inhaalde.
*
Meer over Jordi onder Nieuws en onder Boeken, recensies en lezersreacties.