nieuws

23 augustus 2018: website Gay & school
Hieronder de tekst op de website van Gay & school over Jordi

Jordi
Over gitaren, een feest, beroemd worden en een bommelding
2013 | Roman over het leven van een gewone brugklasser, die nog even niet opvalt en die vindt dat zijn beste vriend zo mooi danst als hij voetbalt.

Boek Jordi
Onopvallend in de brugklas
Jordi is een talentvolle brugklasser die niet al te veel wil opvallen. Groepsvorming, vriendschap, pesterijen, competitie en ouders zijn onderwerpen waar brugklassers mee moeten dealen, wat Jordi redelijk goed lukt. Een bomdreiging maakt het tweede deel van het boek tot een spannende detective, waarin alle verhoudingen op scherp komen te staan.
Een identiteit ontvouwt zich
Als het verhaal in dit boek verder zou gaan in de tweede klas, zou het waarschijnlijk niet meer gaan over een onopvallende Jordi. Dan zou inmiddels ontdekt zijn hoe bijzonder talentvol Jordi gitaar speelt en liedteksten schrijft. Ook zou wellicht duidelijk zijn dat hij (ook) op jongens valt.
Verfrissend probleemloze coming out
In dit boek krijgt Jordi’s genegenheid voor zijn beste vriend nog niet de naam homoseksualiteit. Het thema begint als een dun draadje, dat in de loop van het boek een belangrijker verhaallijn wordt. Het is verfrissend dat deze ontdekking niet of nauwelijks geproblematiseerd wordt. Verder dan een kus gaat dit boek niet. En trouwens: meisjes kunnen ook heel leuk lachen.

Ook op website van Gay & school :  Echt waar.
De tekst op de website van Gay & school over Echt waar:

2003 | Dit boek gaat over de twaalfjarige Vincent die uit een gezin komt met een homovader en een lesbische pleegmoeder. Het is een spannend en gevoelig verhaal waarin de belevingswereld van Vincent goed wordt weergegeven voor kinderen vanaf ca. 12 jaar.

Korte inhoud

Vincent woont samen met zijn vader, moeder, zijn zusje en de broer van zijn vader in één huis. Zijn vader heeft een vriend en zijn moeder een vriendin. De vader van Vincent is muzikant. Een heel goeie muzikant, vindt Vincent zelf. Maar echt rijk en beroemd wordt hij er niet van. Tot er op een dag een telefoontje uit Letland komt. Zijn vader is er ontdekt en staat er al bijna op nummer één van de hitparade. Maar niemand gelooft Vincent. Hij moet vechten tegen ongeloof en hij verliest schijnbaar al zijn vrienden. En dan verdwijnt zijn vader ook nog eens, in het verre Letland.

 4 augustus 2018: Algemeen Dagblad

 

30 december 2016, de Volkskrant:

:

 

literaire belofte van het jaar Roos van Rijwijk noemt enkele boeken die haar geinspireerd hebben. Daaronder Dwaalsporen, mijn eersteling.

 

26 september 2017: Een land van waan en wijs.

In het boek ‘Een land van waan en wijs: geschiedenis van de Nederlandse jeugdliteratuur’, wordt Spinsels van een kater genoemd. Citaat: ‘Existentiële vragen duiken in tal van hedendaagse kinderboeken op. In Spinsels van een kater zoekt de jonge kater uit wie hij echt is.’

Het is een boek waarin jeugdboeken onder andere op filosofische en ook op theologische elementen worden bekeken. Spinsels komt eerder in aanmerking voor vermelding vanwege filosofie dan vanwege theologie, vermoed ik. Al vraagt kater Bram zich op een zeker moment wel af of hij misschien de zoon van God is. Dat doet hij als hij het verhaal hoort dat God ooit zijn zoon naar de aarde heeft gezonden. Zou hij misschien ook een zoon van God zijn die in de vermomming van een kat het gedrag van mensen moet observeren?

26 september 2017: recensie van Echt waar
Een recensie over Echt waar die ik net pas voor het eerst tegenkwam. Op een website onder de naam Lezen is leuk, met een beperkt aantal schrijvers en boeken, ingedeeld onder een paar categoriëen. Echt waar valt onder ‘Hier en nu’.

Samenvatting
De vader van de twaalfjarige Vincent is muzikant. Een heel goeie muzikant, vindt Vincent zelf. Maar echt rijk en beroemd wordt hij er niet van. Tot er op een dag een telefoontje uit Letland komt. Zijn vader is er ontdekt en staat er al bijna op nummer één in de hitparade. Maar niemand gelooft Vincent en hij raakt al zijn vrienden kwijt omdat ze denken dat hij altijd liegt. Heftige gebeurtenissen zetten het leven van Vincent en zijn familie op scherp, waarheid en leugen worden door elkaar gehaald. Zijn vader verdwijnt, ergens in het verre Letland. Een ontvoering? Door wie en waarom? De geruchten zwellen aan. Zal Vincent zijn vader ooit nog terug zien? En zullen zijn vrienden hem ooit weer geloven?

Recensie
Wat echt bijzonder is aan de spannende en fantasierijke  situatie van Vincent, is dat zijn vader en moeder homoseksueel zijn. Zijn vader heeft een vriend, zijn moeder heeft een vriendin. Die wonen beiden niet bij hen in huis, maar komen wel gezellig vaak langs. Vincent is heel blij met zijn ouders. De schrijver heeft hier op een speelse, ontspannen manier heel fraai geprobeerd om een soort taboe, of toch in elk geval een situatie waarover veel vooroordelen bestaan, aan de kaak te stellen.
Daarnaast ervaar je als lezer hoe tenenkrommend het kan zijn wanneer je zelf weet dat je de waarheid spreekt, maar zelfs je eigen vrienden je niet geloven. Iedereen heeft vast wel eens iets soortgelijks meegemaakt en kan zich misschien dan ook verplaatsen in de lastige situaties waarin Vincent verzeild raakt. Verder wordt er op een prima manier verteld dat, wanneer je echt gelooft in je eigen kunnen en ervoor blijft gaan, je vroeg of laat succes zou moeten kunnen oogsten.
Het taalgebruik bestaat uit korte, goed leesbare zinnen. Wat meer diepgang vind je in de gevoelige en psychologische belevingswereld van Vincent. Wanneer zijn vader ontvoert wordt, lijkt het verhaal wel een detective of misdaadverslag te worden. Een leuk en spannend boek, dat je op verschillende momenten en verschillende manieren aan het denken zet.

Filmpje: van debutant tot bestsellerauteur,
Boekenbeurs Antwerpen, november 2015